Kinesiology Taping


Om het effect van de massage te vergroten, kan er aanvullend gebruik gemaakt worden van taping. Taping werkt aanspannend of ontspannend in op de spier, het bindweefsel en de circulatie. 

kinesiology taping paard, patella fixatie paard, knie op slot paard
Taping bij patella fixatie.

Hoe werkt het?

Door het liftende effect van de tape worden de pijnreceptoren in de huid niet langer samengedrukt, wat zorgt voor verlichting van de pijn. De bloedvaten kunnen verwijden, waardoor het gebied beter doorbloed wordt.
Hetzelfde gebeurt met de lymfevaten. Omdat vocht altijd van hoge naar lage druk gaat, wordt het vocht naar het gebied onder de tape getrokken. Zo kunnen afvalstoffen en vocht gemakkelijker afgevoerd worden. Dit proces is met name van belang bij bijvoorbeeld oedemen, stalbenen en verdikkingen door trauma. 

kinesiology taping paard
Het effect van kinesiology taping.

 

Door het toniserende (aanspannende) of detoniserende (ontspannende) effect van de tape kunnen ook de spieren heel goed ondersteund worden. De tape beïnvloed de manier waarop de huid en fascia met de spieren meebewegen. Dit zorgt voor een prikkeling van de spieren, en het oplossen van eventuele verklevingen. Zo word de spier versterkt en de hoeveelheid beweging die de spier kan maken vergroot. 
De plaatsing en richting van de tape is bepalend voor het gewenste effect. Goede, effectieve taping is dus veel meer dan alleen wat mooi gekleurde tape opplakken! 

Equine Chain Taping

Spieren worden door fascia met elkaar verbonden, en vormen zo spierketens. Door gebruik te maken van Equine Chain Taping, kan een hele keten tegelijk worden ondersteund. Denk hierbij aan paarden met een gespannen bovenlijn, of juist slappe onderlijn. Ook bij het rechtrichten van een paard kan Equine Chain Taping uitkomst bieden. Je kan namelijk ook met bepaalde ketens de laterale buiging beïnvloeden. Door het grote gebied wat behandeld wordt is Equine Chain Taping vaak effectiever dan het tapen van een enkele spier.

Indicaties

De effecten van taping zijn maximaal na een manuele sportmassage behandeling. Beide technieken versterken elkaar, daarom werk ik het liefst met een combinatie van beiden. Tijdens de massage komen de probleemzones naar voren. Sommigen zullen manueel opgelost kunnen worden, anderen hebben daar wat hulp bij nodig. Die zones zullen nabehandeld worden met tape. De tape zal het effect van de massage niet alleen versterken, maar ook verlengen! Zo heeft uw paard er dus nog langer profijt van, tot wel 5 dagen na de behandeling.
Taping is het meest effectief bij:

  • Zwellingen en blessures.
  • Littekens en littekenweefsel.
  • Stijve spieren.
  • Ondersteuning van de spieren.
  • Pijnverlichting.
  • Beïnvloeden van bindweefsel. 
  • Activeren van de bloed- en lymfecirculatie.

De tape blijft 3 tot 5 dagen zitten. Het paard kan gewoon aan het werk, de tape zal hierdoor niet sneller loslaten. Gepaste training zal worden besproken om het meest optimale resultaat te behalen. Na 5 dagen moet de tape verwijderd worden. De behandeling mag elke 3 weken herhaald worden.