5 gevolgen van veroudering op het spier- en skeletstelsel.


Ben je van plan je paard gracieus ouder te laten worden? Dan moet je iets weten over enkele belangrijke veranderingen die het spier- en skeletstelsel van een paard tijdens zijn gouden jaren ondergaat.

 

Vanwege deze veranderingen moeten eigenaren van oudere paarden vaak de managementstrategieën wijzigen en de voeding en trainingsprotocollen van hun paard aanpassen. Hier zijn vijf opmerkelijke overwegingen:

 

1. Oudere paarden hebben een verminderde flexibiliteit van ligamenten en pezen. Gezien het feit dat verwondingen en blessures aan deze weefsels notoir lastig zijn om te behandelen, zelfs bij jonge paarden, moeten eigenaren van oudere paarden op de hoogte zijn maatregelen om deze te voorkomen.

 

2. Artrose komt vooral voor bij het ouder worden van het paard. Artrose kan ook de gewrichten van de nek en de wervelkolom aantasten, niet alleen de ledematen. Verminderde halsflexie komt bijvoorbeeld vaak voor bij oudere paarden. Aangezien halsbewegingen een belangrijke rol spelen bij beweging en balans, moet men rekening houden met dit verminderde vermogen om te buigen.

 

3. Er treedt een leeftijdsafhankelijke afname van spiergroei op, waardoor het voor oudere paarden moeilijker wordt om spieren op te bouwen tijdens de training. Ondersteuning door middel van aangepaste voeding kan helpen.

 

4. Het herstel na lichaamsbeweging vertraagt ook met de leeftijd, waardoor meer aandacht nodig is voor deze fase van atletische training. Regelmatige en gepaste arbeid blijft aanbevolen. Na een piekmoment zal het paard aangepast moeten bewegen om te herstellen.

 

5. Zelfs fitte oudere paarden hebben een veranderd spiergebruik en verminderde flexibiliteit in vergelijking met hun jongere tegenhangers. Specifiek is meer inspanning van de strekspieren in de ledematen nodig om de zwaartekracht effectief tegen te gaan.

 

Het aanbieden van voedingssupplementen die onder andere glucosamine, chondroïtinesulfaat en/of omega-3-vetzuren bevatten, kan helpen het musculoskeletale systeem van paarden te ondersteunen. Dit kan naast eventuele farmaceutische medicijnen die door uw dierenarts worden aanbevolen, maar overleg dit wel altijd om contra-indicaties te voorkomen.

Eigenaren hoeven niet te wachten om deze producten te gebruiken tot ze eenmaal tekenen zien van een verouderend bewegingsapparaat. Studies tonen aan dat deze supplementen daadwerkelijk kunnen helpen bij het voorkomen van letsel.

 

  

 

 

 

 

Source: KER