De impact van gewichtsverlies op het darmmicrobioom.


Obesitas blijft een probleem wat de algehele gezondheid en kwaliteit van leven negatief beïnvloedt. Als gevolg hiervan zijn er strategieën betreft gewichtsbeheersing bij paarden in overvloed, maar deze houden niet allemaal rekening met de speciale kenmerken van het maagdarmkanaal van paarden. Gezien het belang van darmmicrobioom stabiliteit bij paarden, heeft een groep onderzoekers onlangs de impact van een "dieet" op de populatie microben in de dikke darm beoordeeld.

 

De bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen die in het darmkanaal van paarden verblijven, spelen een cruciale rol in de spijsvertering. Deze organismen, gezamenlijk aangeduid als de microbiota, hebben de volgende functies:

  • Helpen het immuunsysteem snel en effectief te reageren op infecties.
  • Verbetering van de darmgezondheid bij patiënten met inflammatoire darmziekten.
  • Helpen door antibiotica veroorzaakte diarree te voorkomen.
  • Beschermen tegen infectiebronnen die diarree veroorzaken.

 

Elke abrupte verandering in het dieet kan koliek of diarree veroorzaken, mogelijk als gevolg van veranderingen in de samenstelling van de darmflora. Om het effect van een dieet op darmmicrobiomen te bepalen, bood een team van onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk volwassen paarden met een lichaamsconditiescore van meer dan 7,8 twee verschillende diëten voor gewichtsverlies aan.

 

Beide diëten verstrekken 1,25% van het lichaamsgewicht aan droge stof en een gelijk aantal calorieën. Het eerste dieet bestond uit een op kaf gebaseerd volledig voer (64%) en energiezuinig grashooi (36%), en het tweede dieet bestond uit een rantsoenbalancer (8%) en hetzelfde energiezuinige grashooi (92%). Op 10 en 16 weken ontdekten de wetenschappers dat de twee meest voorkomende micro-organismen in de fecale monsters van alle paarden Firmicutes en Bacteroidetes waren. Deze bevindingen waren niet onverwacht en weerspiegelen de resultaten van andere studies. Interessanter was dat na verloop van tijd de Bacteroidetes-niveaus daalden en de Firmicutes toenamen; de twee bleven echter overheersend.

De microbiële gemeenschap was relatief stabiel tijdens de korte studieperiode, wat suggereert dat een beperkt dieet geen effect had op de primaire bewoners van het darmmicrobioom.

 

Deze bevindingen suggereren dat eigenaren zich geen zorgen moeten maken over het introduceren van een goed ontworpen afslankprogramma zolang het dieet consistent is qua inhoud en qua voedingswaarde in evenwicht is. Eigenaren die hun paarden willen helpen af te vallen, maar op zoek zijn naar wat hulp, kunnen contact opnemen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: KER