Drinkgedrag van paarden: 6 feiten over waterinname.


Als paardeneigenaren weten we goed hoe belangrijk het is om paarden van water te voorzien. 6 feitjes op een rij:

 

1. Het is niet verrassend dat het waterverbruik afhankelijk is van het lichaamsgewicht. Een Belg zal elke dag van de week meer drinken dan een Haflinger. Vreemd genoeg hebben paarden met een vergelijkbaar lichaamsgewicht en ras mogelijk compleet verschillende, hoewel normale, innames. Wat is dan normaal? Niet-werkende paarden in een gematigd klimaat drinken dagelijks 5-15 gallons (20-55 liter) water.

 

2. Dat je oude merrie gisteren en de dag ervoor twee emmers water dronk, betekent niet dat ze dat vandaag ook zal doen. Variaties in waterinname voor individuele paarden kunnen van dag tot dag optreden. Houd het waterverbruik zo goed mogelijk bij, en waarschuw een dierenarts als uw paard weinig of geen water lijkt te drinken.

 

3. Zonder twijfel beïnvloedt het dieet het waterverbruik. Paarden die toegang hebben tot weelderige grassen met een hoog vochtgehalte, zullen minder water drinken dan degenen die een stapel hooi voorgeschoteld krijgen. Paarden die uitsluitend hooi consumeren, drinken namelijk meer water dan paarden die een gemengd rantsoen hebben gekregen.

 

4. Drinken kost niet veel van jouw paard zijn dag. Onderzoekers berekenden dat goedgevoede volwassen paarden slechts vijf of zes minuten per dag aan drinken spenderen, verspreid over verschillende bezoeken aan de waterbron.

 

5. Drinken veulens water, of leveren moedermelk voldoende vocht tot het spenen? Veulens beginnen vanaf een week oud kleine hoeveelheden water te drinken. In één onderzoek dronken één maand oude veulens bijna een liter water, naast dagelijks meer dan 15 liter melk.

 

6. Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden en de werkintensiteit kan het trainen van paarden meer water vereisen dan niet-werkende leeftijdsgenoten, vooral als ze zweten. Paarden die dagelijks flink zweten, moeten elektrolyten krijgen om minerale verliezen in het zweet te helpen vervangen. 

 

Ten alle tijde is schoon drinkwater een basisprincipe van de paardenhouderij.

 

 

 

 

 

 

 

Source: KER