Eetluststimulatie bij paarden.


Wanneer een normaal gesproken goede eter voedsel achterlaat in zijn voerbak of niet geïnteresseerd lijkt te zijn in hooi, kan dit reden zijn tot bezorgdheid en eventueel een aanleiding voor diergeneeskundig onderzoek. 

Betreft het een nieuw geintroduceerd voedermiddel kan het zijn dat het paard het simpelweg niet lust. Niet alle paarden zijn enthousiaste eters; sommige zijn veel kieskeuriger. 

Het is onmogelijk om een paard te dwingen te eten als hij dat niet wil, maar er zijn enkele dingen die gedaan kunnen worden om de eetlust van de kritische eter te stimuleren.

Een paard kan om verschillende redenen zijn eetlust verliezen. Wanneer een paard de voeropname stopt of vermindert, moet onmiddellijk een dierenarts worden geraadpleegd. Controleer de omgeving van het paard op mogelijke stressfactoren en verdeel de maaltijden gedurende de dag in verschillende kleine porties. Een dierenarts zal medische zaken, zoals koorts, koliek, ziekte, pijn of gebitsproblemen, kunnen uitsluiten.

Onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid ghreline, een hormoon dat de honger stimuleert, tijdelijk afneemt na prestaties van hoge intensiteit. Bovendien heeft ongeveer 90% van de paarden in de actieve race- of sporttraining en ongeveer 60% van de recreatiepaarden maagweren. Dit is een aandoening die een pijnlijke maag en een verminderde voeropname kan veroorzaken. 

Algemene stressfactoren, waaronder een verandering in omgeving, training, scheiding van kuddes en warm, vochtig weer, kunnen allemaal factoren zijn bij verminderde eetlust en lage voeropname. Paarden met maagzweren moeten worden behandeld om de laesies te genezen en vervolgens een maagbeschermer krijgen om nieuwe zweren te voorkomen. 

 

Als je merkt dat je een kieskeurige eter hebt, waarbij geen medische problemen gevonden zijn, zal het geleidelijk introduceren van een nieuw voedermiddel soms interesse in eten kunnen opwekken. Je zit er zelf immers ook niet op te wachten om dag in dag uit hetzelfde te eten. 

Als je een paard een nieuw voedermiddel aan wilt bieden wat het paard niet lijkt te lusten, kan het soms helpen dit te mengen met een voedermiddel wat het paard wel graag eet. Bietenpulp bijvoorbeeld, vinden veel paarden niet echt smakelijk. Door het in de beginfase te mengen met bijvoorbeeld slobber, en dit geleidelijk af te bouwen, kan het paard wennen aan de smaak. Wellicht eet hij het op den duur wel zonder, of met zo min mogelijk, toevoegingen. 

Ook zijn paarden ervoor gemaakt om gedurende de dag verschillende kleine maaltijden te eten. Als een paard zijn hele rantsoen niet in twee dagelijkse voedingen wil consumeren, kan het verdelen van de maaltijd in kleinere porties, verspreid over meerdere voermomenten, het de eetlust bevorderen.

 

Sommige eenvoudige managementtechnieken kunnen nuttig zijn om de voedselconsumptie te stimuleren. Bij warm weer kan een verkoelende douche een paard comfortabeler maken en hem aanmoedigen om te eten. Als een paard in een intensief trainingsprogramma zit, kan het tijdelijk helpen om de hoeveelheid en de duur van het werk te verlichten. 

Door een maatje in de buurt te houden, afwisseling te bieden en stressvolle omgevingsfactoren tot een minimum te beperken, kan een paard zich minder angstig voelen. Hierdoor wordt de kans op eten groter.

 

In ernstige gevallen kan een dierenarts eetluststimulerende medicijnen aanbevelen, zoals steroïden. Dergelijke medicijnen werken echter vaak niet. Benzodiazepine-derivaten (typen kalmerende middelen) kunnen tijdelijke verhogingen van de eetlust veroorzaken, vooral bij angstige paarden, maar het gebruik ervan wordt over het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke negatieve bijwerkingen. 

Verder wordt vaak vitamine B gegeven om het eten te stimuleren, vooral bij zieke dieren, maar de positieve effecten zijn anekdotisch en het wetenschappelijk onderzoek naar deze methode is beperkt.

 

Professionals op het gebied van paardenvoeding bij kunnen ervoor zorgen dat het dieet van het paard in evenwicht blijft en problemen zoals gewichtsverlies en voedingstekorten worden voorkomen. Neem vandaag nog contact op met NB Equine Support om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor jouw paard!

  

 

 

 

 

Source: KER