Hoogwaardige melk, essentieel voor opgroeiende veulens.


Zogende merries bieden de enige bron van voeding voor pasgeboren veulens. Naarmate veulens ouder worden, beginnen ze steeds meer ruwvoer en zelfs krachtvoeders te eten en minder op de moedermelk te vertrouwen. Het verstrekken van voeding aan veulens vereist een aanzienlijke hoeveelheid energie en consumptie van nutriënten. Hoe doen merries het?

 

Zogende merries produceren elke dag ongeveer 2-4% van hun lichaamsgewicht aan melk. Dat betekent dat een merrie van 600 kg 12-24 liter melk per dag zal produceren. Haar voedingsbehoeften worden met name beïnvloed door de hoeveelheid geproduceerde melk. Ook heeft zij natuurlijk een veel grotere behoefte aan water. Terwijl een gemiddeld paard ongeveer 40 liter water per dag nodig heeft, is het gemakkelijk in te zien waarom een lacterende merrie 50-70% meer water nodig heeft om de melkproductie te ondersteunen.

Een van de belangrijkste factoren die een invloed hebben op de melkproductie van een merrie is haar voedingsstatus en lichaamsconditie. Obese merries, met een body-condition score (BCS) van 8 tot 9, en dunne merries, met een BCS van 4 of minder, hebben de neiging minder melk te produceren in vergelijking met merries met een betere conditie van 5 tot 7.

 

De piek in melkproductie vindt plaats tijdens de eerste maand van de lactatie. De melkproductie neemt in volume slechts licht af gedurende de eerste 5 à 6 maanden lactatie, tot een dieptepunt van ongeveer 2% van het lichaamsgewicht van de merrie. De energie- en voedingswaarde van melk neemt sneller af naarmate de lactatie vordert.

In de vierde maand levert de melk minder dan 30% van de energiebehoeften van het veulen. Het veulen is tegen deze tijd wat ruwvoer gaan consumeren en zal af en toe wat van het krachtvoer van de merrie snoepen. Dit compenseert de dalende nutritionele waarde van de melk. Wanneer het veulen gespeend is, meestal op een leeftijd van 5 of 6 maanden, zal de merrie de melkproductie langzaam stoppen. Het gebrek aan stimulatie van het zogen en de afwezigheid van het veulen zal de stopzetting van de melkproductie en regressie van de uier veroorzaken.

 

Het belangrijkste om te begrijpen wanneer je zogende merries voedt, is dat de behoefte niet alleen tijdens de zwangerschap maar ook tijdens de lactatieperiode zal veranderen. In de eerste twee maanden van de lactatie nemen de behoeften van een merrie gemiddeld toe tot minimaal 50% boven haar onderhoudsbehoeften, vooral voor energie, eiwitten, calcium en fosfor. Kies een hoogwaardig voedermiddel die speciaal is ontworpen voor fokmerries en opgroeiende veulens. Voedermiddelen van lagere kwaliteit, welke zijn bedoeld voor alle doeleinden, bevatten niet alle voedingsstoffen die merries en veulens nodig hebben. Het is dus verstandig om voedermiddelen te kiezen die specifiek bedoeld zijn voor de fokkerij. 

 

Als de voedingsinname van een merrie boven of onder haar behoeften zit, heeft dit niet veel effect op het volume of de kwaliteit van de melkproductie. Als het aanbod van voedingsstoffen minder is dan nodig, zal het lichaam van de merrie voedingsstoffen uit haar eigen reserves gebruiken om ervoor te zorgen dat de melksamenstelling voldoende is voor het veulen. Hierdoor kan de merrie na verloop van tijd zelf nutriënten tekort komen, en veel inleveren in conditie. Om dit te voorkomen dient haar voedingsinname gecorrigeerd en in balans te zijn. 

Controleer regelmatig de lichaamsconditie van de merrie om ervoor te zorgen dat ze niet teveel vermagert of aankomt. Streef ernaar haar continue in een goede lichaamsconditie te houden, en wacht niet te lang met eventuele aanpassingen. Zoals altijd moet voor elke aanpassing de tijd worden genomen om het risico op verstoring van de spijsvertering te minimaliseren. Waak er dus voor dat hier niet te laat mee wordt begonnen.

 

Een voedingsadviseur kan u helpen ervoor te zorgen dat het dieet van uw merrie in evenwicht is om haar eigen behoeften te ondersteunen, en die van haar veulen. Vraag nu een consult aan om er zeker van te zijn dat uw merrie en veulen de juiste bouwstenen krijgen! 

 

 

 

 

 

 

Source: KER