Nutritionele opname bij paarden: verandert het met de leeftijd?


De populatie van paarden ouder dan 20 is in de recente geschiedenis toegenomen dankzij de betere gezondheidszorg en groeiende wetenschappelijke kennis over het verouderingsproces. Veel ruiters zijn van mening dat de voeding flink moet worden verhoogd naarmate de leeftijd van het paard toeneemt, om het verlies aan functionaliteit van de spijsvertering te compenseren. Nieuw onderzoek spreekt dit echter tegen.

 

Een onderzoek aan de Michigan State University testte de verteerbaarheid van drie verschillende diëten bij zowel senioren (19-28 jaar oud) en jong volwassen (5-12 jaar oud) paarden, die allemaal gezond waren. De energiebronnen in de voeding bestonden uit vezels, koolhydraten of vetten. Voer-, fecale- en urinemonsters werden geanalyseerd. Onder de gemeten waarden vielen ruw eiwit, energie, vet en mineralen, waaronder calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, koper, ijzer, zink en selenium. Interessant genoeg bleek de totale verteerbaarheid van de nutriënten vergelijkbaar te zijn bij zowel volwassen als oudere paarden.

 

Gezonde paarden kunnen in de loop van de jaren geen enkele achteruitgang in de verteerbaarheid ervaren, maar sommige paarden, met name senioren met medische of fysieke aandoeningen, lopen een risico op een verminderde opname van voedingsstoffen. Bijvoorbeeld gebitsproblemen kunnen leiden tot onjuist kauwen, waardoor het moeilijker wordt voor spijsverteringsenzymen om voedsel af te breken voor absorptie. Een zacht, doorweekt dieet dat aan alle voedingsbehoeften voldoet zonder te hoeven kauwen is in deze situatie nuttig.

 

Ook kunnen paarden met chronische parasitaire problemen littekens hebben op het weefsel langs het spijsverteringskanaal, waardoor de functie afneemt. Een paard dat herstellende is van een zware parasitaire besmetting, heeft mogelijk kleine, frequente maaltijden nodig met extra verrijking van voedingsstoffen om aan de behoefte te voldoen. Een voedingsadviseur kan helpen oplossingen te bieden voor het overwinnen van deze en andere voedingsproblemen.

 

Samengevat hebben gezonde, oude paarden mogelijk geen andere voedingsbehoeften dan jongere paarden. Paarden van elke leeftijd met specifieke problemen kunnen echter speciale dieetaanpassingen nodig hebben. Zorg ervoor dat u altijd vers water en voer van goede kwaliteit levert als basis voor een gezond dieet. Werk samen met een dierenarts en voedingsdeskundige om de beste gezondheidszorg en rantsoen voor uw paard te bieden, op basis van individuele behoeften gedurende het hele leven.

 

 

 

 

 

 

 

Source: KER