Paarden met overgewicht: Hoeveel hooi is te weinig?


Voor sommige paardeneigenaren vereist het houden van een paard welke snel dik wordt ongelooflijke terughoudendheid. Terwijl deze eigenaren hun paarden het liefst in prachtige groene weiden willen houden, weten ze dat het het beste is om de inname te beperken en bijvoorbeeld strookbegrazing toe te passen of een graasmasker te gebruiken. Ook krachtvoer en andere lekkernijen blijven in de kast. In plaats daarvan wordt een geconcentreerde vitaminekorrel gevoerd. Als het om hooi gaat, weten deze paardeneigenaren dat teveel niet goed is, maar hoeveel is te weinig?

 

Gezien het beperkte menu voor paarden met overgewicht is het maximaliseren van de hooi-inname belangrijk. De hoeveelheid hooi zou ongeveer 2% van het lichaamsgewicht moeten zijn, als de paarden geen ander voer of foerage krijgen.

Als gewichtsverlies vereist is voor een optimale gezondheid, kan minder hooi worden gevoerd, ongeveer 1,5% van het lichaamsgewicht. Hoewel het geen groot verschil lijkt, moet het verminderen van de hooi-inname tot 1,5% van het lichaamsgewicht worden beschouwd als het absolute minimum. Alles minder dan dit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.

 

Het gewicht van een paard kan worden geschat door middel van de methoden op deze pagina. Zodra het lichaamsgewicht is geschat, wordt het berekenen van hoeveel hooi die een paard nodig heeft, eenvoudig. Vermenigvuldig het gewicht van het paard met 0.02 (voor 2%). Een paard van 545 kg heeft ongeveer 11 kg hooi per dag nodig om het lichaamsgewicht te behouden, zolang er geen werk van wordt gevraagd. Door het beschikbare hooi te wegen, kan de juiste hoeveelheid worden bepaald en gevoed. Als de eigenaar heeft afgewogen dat één plak hooi 1,4 kg weegt, dan moet dit paard van 545 kg elke dag ongeveer acht plakken hooi ontvangen om het lichaamsgewicht te behouden.

 

Hoe dat hooi aan het paard wordt gevoerd, is de sleutel. Het hooi kan strategisch worden aangeboden om de tijd die het paard nodig heeft om het te consumeren, te verlengen. Meestal gebeurt dit door het hooi aan te bieden op een manier die alleen kleine hapjes toestaat, zoals een hooinet met kleine gaatjes, ook wel een slowfeeder genoemd.

 

Een onderzoek toonde aan dat volwassen paarden die van de stalvloer werden gevoerd, het hooi opaten met een snelheid van 1,5 kg per uur, terwijl zij gevoed vanuit een slowfeeder met gaten van 2,54 cm slechts 0,86 kg per uur verbruikten. Gebruikmakend van het bovenstaande voorbeeld, geven acht plakken hooi of 11 kg het paard iets meer dan zeven uur kauwtijd. Als hetzelfde paard de acht plakken uit een slowfeeder zou eten, zoals hierboven beschreven, zou dit bijna 13 uur duren. Langdurige periodes van eten bootsen natuurlijke voedingspatronen na en zijn het meest gezond voor paarden.

 

Als het paard zich in een groot dor gebied of paddock bevindt, kan het hooi in verschillende stations worden geplaatst. Dit zal paarden aanmoedigen om te bewegen, wat ook belangrijk is voor paarden met beperkende diëten.

 

Naast de manier waarop hooi wordt gevoerd, moet aandacht worden besteed aan het type hooi dat wordt aangeboden aan paarden met overgewicht. Hooi van hoge kwaliteit bevat meestal meer calorieën in dan die van middelmatige kwaliteit. Te zware paarden hebben over het algemeen niet het beste beschikbare hooi nodig, maar hooi nodig vrij is van schimmels, stof, onkruid en ander vreemd materiaal. Een grashooi van gemiddelde kwaliteit dat op de juiste manier is geoogst, zal meestal goed werken. Hooi kan worden geanalyseerd om de voedingswaarde te bepalen. Door deze analyse beschikbaar te hebben, kan een voedingsdeskundige een geschikt dieet voor het paard uitrekenen.

 

Alle paarden op diëten waarbij alleen ruwvoer wordt verstrekt moeten een goed geformuleerd vitamine- en mineraalsupplement ontvangen. Dit omdat gedroogde voedergewassen veel van hun voedingsstof verliezen wanneer ze worden verwerkt en opgeslagen.

 

 

 

 

 

Source: KER