Spierherstel bij paarden neemt af met de leeftijd.


Wie ooit een paard met een blessure hebt gehad, weet dat wachten op een volledig herstel en het groene licht van de dierenarts om weer in het zadel te klimmen vreselijk lang kan duren. Op microscopisch niveau is het herstel van de skeletspier na een verwonding eigenlijk een goed georganiseerd proces. Als je jong bent, welteverstaan.

 

Skeletspierherstel is een zeer gecoördineerd proces waarbij sprake is van samenwerking tussen immuun- en spiercellen. Het is bekend dat de fysiologische activiteiten van zowel immuuncellen als spierstamcellen afnemen met de leeftijd, waardoor het vermogen van skeletspieren om te regenereren afneemt.

 

Wanneer de skeletspier gewond is, zijn er vier belangrijke stappen in het reparatieproces:

  1. Necrose: afsterven van de beschadigde spiercellen.
  2. Ontsteking: immuuncellen breken het beschadigde spierweefsel af en verwijderen celresten.
  3. Activering en differentiatie van satellietcellen: immuuncellen zenden signalen uit om satellietcellen naar de plaats van het letsel te trekken.
  4. Rijping: nieuw gevormde spiervezels rijpen en vernieuwen de spier.

 

Met de leeftijd worden de functies van zowel de satellietcellen als de immuuncellen die vitale rollen spelen tijdens het reparatieproces verminderd. Als gevolg hiervan is de communicatie tussen spier- en immuuncellen minder efficiënt, waardoor spierregeneratie wordt vertraagd.

 

Het is inmiddels bekend dat het dieet invloed heeft op de regeneratie van spieren. Onderzoek toont aan dat omega-3-vetzuren krachtige ontstekingsremmende effecten hebben en mogelijk de communicatie tussen cellen tijdens het herstel van de skeletspieren kunnen verbeteren.

Naast omega-3 vetzuren lijken polyfenolen (uit onder andere groene thee-extracten) en vitamine D ook een positief effect te hebben op skeletspierherstel bij oudere paarden.

 

Het potentieel van goede voeding om het verouderingsproces af te remmen en skeletspierreparatie te ondersteunen, is zeer interessant. Het is echter belangrijk om te weten dat ook obesitas gepaard gaat met een afname van spierherstel, ongeacht de leeftijd van het paard en/of het supplement dat u aanbiedt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: KER