Vitamine E in hooi.


Paarden zijn afhankelijk van hun voedingspatroon voor vitamine A en E. Omdat paarden deze vitamines niet 'intern' kunnen synthetiseren, moeten zij deze opnemen uit voedergewassen of krachtvoer. Voor paarden die toegang hebben tot overvloedige hoeveelheden vers groenvoer, is extra vitaminesuppletie vaak niet nodig. Kort na het oogsten neemt de hoeveelheid vitamine A en E in hooi en andere ruwvoerproducten echter aanzienlijk af.

 

Bij het voeren van een rantsoen bestaande uit alleen hooi, moeten de vitamine- en mineralengehalten worden bepaald en naargelang behoefte worden aangevuld met de juiste voedingssupplementen. Na verloop van tijd kunnen paarden die alleen hooi krijgen, onder andere een tekort aan vitamine E krijgen, wat een invloed heeft op de antioxidanten, het immuunsysteem en de neuromusculaire gezondheid.

 

Paarden die weinig vitamine E op kunnen nemen of al een tekort hebben, vereisen gerichte suppletie. Onderzoek heeft aangetoond dat de meest effectieve bron van deze krachtige antioxidant de natuurlijke vorm is, in plaats van veelgebruikte synthetische producten.

Ook binnen de natuurlijke vormen van vitamine E zit bestaan verschillen. Een in water oplosbare vorm van natuurlijke vitamine E is het best opneembaar.

Zoek bij het selecteren van een vitamine E-supplement of bij het analyseren van de ingrediënten in een product dat al in gebruik is naar d-alpha tocoferol (natuurlijk) in plaats van dl-alpha tocoferol (synthetisch).

 

De impact die opslagtijd heeft op het voedingsgehalte en de voedingswaarde van hooi moet ook worden meegenomen. Hoe langer hooi wordt opgeslagen, hoe groter de hoeveelheid verloren voedingsstoffen. Hooi dat langer dan een jaar is opgeslagen, heeft aanzienlijk minder voedingswaarde dan vers geleverd ruwvoer.

 

Afhankelijk van de voedingsbehoeften van het paard, moeten de meeste rantsoenen die uitsluitend ruwvoer bevatten worden aangevuld met een product welke de juiste niveaus van alle essentiële vitamines en mineralen bevat. De meeste paarden die hun lichaamsgewicht en conditie op alleen hooi kunnen handhaven, hebben een lagere energiebehoefte, waardoor het aanbieden van een balancerkorrel of geconcentreerd vitamine- en mineraalsupplement de meest geschikte voerkeuze is om aan de vereisten te voldoen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: KER