Vetten toevoegen voor gewichtstoename en vachtconditie bij paarden.


Vetten toevoegen voor gewichtstoename en vachtconditie bij paarden.

Ondanks de schaarste in het natuurlijke voedingspatroon van een paard, is vet een nuttig additief gebleken in paardenrantsoenen om twee belangrijke redenen: om energie op te wekken en om de conditie van de vacht te verbeteren. Vet kan op drie manieren worden aangeboden, en paardeneigenaren kiezen vaak de methode die het beste past bij hun voerschema.

 

Voed een vetrijk concentraat.
Diervoederfabrikanten verkopen vetrijke voedermiddelen in verschillende varianten. Met name producten die speciaal zijn ontworpen voor sportprestaties en oudere paarden bevatten vaak veel vet. De meeste vetrijke voedermiddelen bevatten 10 tot 12% vet, een enkeling 14% vet.

 

In deze voedermiddelen wordt vet gebruikt als energiebron, net zoals zetmeel en fermenteerbare vezels zoals sojahullen en bietenpulp. Een combinatie van energiebronnen zorgt voor een efficiënte prestatie en gewichtstoename, waardoor optimale resultaten mogelijk zijn.

 

Welke voedingsmiddelen verhogen het vetgehalte in deze voedermiddelen? Diervoederfabrikanten voegen plantaardige olie en gestabiliseerde rijstzemelen toe, hoewel ook lijnzaad en volvette sojabonen worden gebruikt.

 

Verhoog het vetgehalte met olie.
Paardeneigenaren voeren al tientallen jaren plantaardige oliën en voor een groot deel van die tijd was maïsolie favoriet. Vanuit een voedingsperspectief is plantaardige olie 100% vet.

 

Toen voedingswetenschappers de voordelen van omega-3-vetzuren en hun relatie tot omega-6-vetzuren beter gingen begrijpen, herberekenden ze hun aanbevelingen en kiezen in plaats daarvan voor oliën die van nature meer omega-3 vetzuren bevatten.

 

Omdat graankorrels al rijk zijn aan omega-6-vetzuren, verstoort het toevoegen van meer omega-6 vetzuren (door het voeren van maïsolie) de verhouding van omega-3 tot omega-6 in het hele dieet. Andere plantaardige oliën, zoals sojaolie, zijn rijker aan omega-3-vetzuren dan maïsolie. Als ze niet beschikbaar bij de voerhandel, check dan de lokale supermarkt!

 

De meeste paarden accepteren gemakkelijk plantaardige olie op het voer. Voeg langzaam olie toe, begin eerst met een kleine hoeveelheid en meng grondig. Verhoog geleidelijk, om de paar dagen,  de hoeveelheid die wordt gegeven. Hoeveel olie er aan een dieet wordt toegevoegd hangt af van de conditie van het paard en wordt enigszins beperkt door wat het paard zal verdragen.

 

Dagelijks rond de 250 ml is een redelijke doelstelling, hoewel sommige paarden zullen het dubbele accepteren. Houd in gedachten dat het misschien niet zinvol of verstandig is om veel extra olie toe te voegen aan een diervoeder dat al veel vet bevat.

 

Gebruik gestabiliseerde rijstzemelen.
Net zoals het wijdverspreide gebruik van plantaardige olie, zijn de gestabiliseerde rijstzemelen vele jaren een veelgebruikt voedermiddel in de paardenindustrie geweest. Rijstzemelen bevatten van nature veel vet en zijn uiterst smakelijk, waardoor het een geschikte energiebron voor paarden is.

 

Om paarden de meeste voedingsstoffen uit rijstzemelen te laten opnemen, moet het worden gestabiliseerd of met warmte worden verwerkt om de enzymen te denatureren die uiteindelijk ranzigheid in rauwe rijstzemelen veroorzaken. Eenmaal gestabiliseerd, heeft het product echter een uitzonderlijke waarde in het rantsoen. Let wel, onder geen enkel beding mogen er rijstzemelen worden gevoerd die niet zijn gestabiliseerd!

 

Gestabiliseerde rijstzemelen bevatten tussen de 18 en 20% vet, en dat kan het rantsoen van een paard aanzienlijk verhogen. Voor de meeste paarden werkt 0,5 tot 1 kg gestabiliseerde rijstzemelen per dag, gemengd in het voer, goed om de energiedichtheid van een rantsoen te vergroten.

 

Veel ruiters geven de voorkeur aan gestabiliseerde rijstzemelen boven plantaardige olie omdat het een schoner supplement is om te voeden. Oliën zijn vaak rommelig en vereisen het regelmatig schrobben van voerbakken om kleverig vuil weg te halen. Omdat rijstzemelen meestal worden verpakt in de vorm van korrels, is de opslag en dosering gemakkelijk.

 

Klinkt dit interessant en zou je willen weten hoe vet in het rantsoen van jouw paard past? Neem dan contact met op met NB Equine Support om de mogelijkheden te bespreken!

 

 

 

 

 

Source: KER